Gebitsproblemen is een veel voorkomend en onderschat probleem bij honden en katten. Maar liefst 8 op de 10 honden en katten ouder dan 3 jaar hebben in meer of mindere mate last van hun gebit. De grootste problemen worden veroorzaakt door ontstekingen rondom het gebit (parodontitis) en dit begint met de vorming van tandplak en tandsteen.
Tandplak en tandsteen op het gebit bij onze honden en katten is zichtbaar, maar de verdere problemen die dit met zich meebrengt zijn met het blote oog vaak niet zichtbaar. Naast de onaangename geur uit de bek merkt u als baasje vaak niet zoveel, terwijl gebitsproblemen wel erg pijnlijk kunnen zijn. Tandsteen en tandplak zorgen op den duur voor ontsteking en dit gaat onder het tandvlees verder. Waardoor uiteindelijk het steunweefsel wordt aangetast en op termijn elementen los gaan staan.
Preventie
De beste manier om gebitsproblemen bij uw huisdier te voorkomen is het regelmatig poetsen van de tanden. Het liefst dagelijks. Maar gebruik geen humane tandpasta want daar zit het voor huisdieren giftige fluoride in. De meeste dieren vinden het poetsen van de tanden in het begin geen fijne ervaring en daarom is het belangrijk om dit rustig op te bouwen. De eerste stap is het optillen van de lippen, daarna kunt u met uw vingers of met een gaasje voorzichtig proberen de tanden aan te raken. Het openen van de bek om overal goed bij te kunnen is ook iets waar veel honden eerst aan moeten wennen. Belangrijk is dat uw hond of kat een aantal keer een positieve ervaring heeft met de tandenbostel, dit kan door bijvoorbeeld iets lekkers op de tandenborstel te doen en hiermee voorzichtig de tanden aan te raken zonder echt te poetsen. Als dit goed gaat kunt u het poetsen verder op gaan bouwen met speciale tandpasta voor huisdieren.
Mocht het toch niet lukken om te gaan poetsen door bijvoorbeeld vervelende ervaringen in het verleden dan zijn er ook andere opties om het gebit van uw huisdier schoon en gezond te houden.
Denk hierbij aan het kauwen op botten, spelen met speciaal speelgoed of voeren met speciale voeding die de gebitsgezondheid ondersteunt.
Daarnaast is het verstandig om 2x per jaar het gebit te laten controleren door een dierenarts om tijdig problemen op te sporen.
Behandeling
Mocht preventief tanden poetsen onvoldoende helpen en uw hond of kat toch tandsteen ontwikkelen dan is het noodzakelijk om het gebit schoon te maken. Deze behandeling vindt altijd plaats onder narcose, op deze manier kunnen we het gebit goed en grondig reinigen. Wanneer dit tijdig gebeurd kunnen vaak alle elementen behouden blijven.
Februari is de maand van het gebit. Mochten er twijfels zijn over het gebit van uw hond of kat, laat dit dan zeker even checken bij de dierenarts.