013 528 35 35
 Diersoorten
 Nieuws
 Over ons
 Contact
Home / Nieuws / Column / Orthopedie bij dieren

Orthopedie bij dieren

 

Door Martin van der Weele

Dieren willen rennen, spelen en springen. Dit kan bemoeilijkt worden wanneer gewrichten pijn doen. Helaas vertelt een dier het niet wanneer het veel pijn heeft, of waar de pijn vandaan komt. Dieren klagen niet en lopen vaak al langer rond met klachten dan de eigenaar gezien heeft. Indien uw huisdier zichtbaar kreupel loopt of bijvoorbeeld moeilijk uit de mand komt, kan het zijn dat er iets aan de hand is. Het is in dat geval raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

Net als bij mensen, hebben sommige dierenartsen zich gespecialiseerd in orthopedie. Onze huisarts verwijst ons voor een knie-operatie immers ook door naar het ziekenhuis. Dit gebeurt bij huisdieren ook.

Een dieren orthopeed of orthopedisch dierenarts houdt zich bezig met aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat uit alle spieren, banden, botten, pezen en gewrichten. Aandoeningen die wij regelmatig bij huisdieren zien zijn gebroken ledematen, groeistoornissen, gescheurde kruisbanden en patella luxaties (ontwrichting van de knieschijf). Deze aandoeningen komen voor ten gevolge van een ongeluk, slijtage of bijvoorbeeld door erfelijkheid. Het behandelen van deze aandoeningen is in veel gevallen alleen mogelijk door een gespecialiseerde orthopedisch dierenarts.

Tot op heden moesten we bij DCO patiƫnten met complexe aandoeningen vaak doorsturen naar specialistische centra. Per november hebben we echter goed nieuws voor alle dieren in de omgeving van Oisterwijk: Wij breiden wij ons team uit met een ervaren orthopedisch dierenarts! Wij zijn enorm verheugd dat we hiermee een uitgebreider pakket van onderzoeken en behandelingen aan kunnen bieden. Hierbij kun je denken aan spoedgevallen zoals bot- en bekkenfracturen, maar ook meer specialistische knieoperaties zoals de TTA en TPLO voor kruisbandletsels. Daarnaast kunnen we vanaf dat moment ook Patella Luxatie onderzoeken uitvoeren bij rashonden en hier verklaringen voor afgeven.

Kortom: Wacht niet te lang af wanneer uw huisdier kreupel loopt. Dieren hebben er vaak meer last van dan ze aan ons laten zien, en gelukkig is het in de huidige tijd niet meer nodig om te blijven zitten met pijn!