013 528 35 35
Elk dier z'n eigen arts
 Home
 Diersoorten
 Nieuws
 Over ons
 Contact
Home / Nieuws / Column / Een senior in huis

Een senior in huis

 

Door Martin van der Weele

Wanneer zijn honden en katten echt senior? Er wordt vaak gesteld dat een honden- en kattenjaar gelijk staat aan zeven mensenjaren, echter dit verschilt per ras en grootte. Gemiddeld ligt de leeftijd waarop een hond senior wordt rond zijn 7e levensjaar; bij katten ligt dit rond zijn 10e levensjaar.

Een senior hond of kat in huis heeft zo zijn charme: hij begint wat grijs te worden om zijn snoet en slaapt vaak veel. Het verouderingsproces kan niet worden voorkomen, echter kunnen we wél preventieve maatregelen nemen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit doen we bijvoorbeeld door te vaccineren, parasieten te bestrijden en een voeding van goede kwaliteit te geven. Voldoende aandacht en beweging zorgen ervoor dat onze honden en katten lichamelijk en geestelijk fit en blij blijven.

Toch verandert er vaak het één en ander wanneer uw hond of kat de leeftijd heeft bereikt waarna hij senior is. Uw huisdier wordt vaak minder actief en het gewicht kan veranderen. Ook kunnen zintuigen minder goed werken en kan de stofwisseling vertragen. Artrose, gebits-, nier- en schildklierproblemen horen zeker óók in dit rijtje thuis. Deze veranderingen en aandoeningen sluipen er vaak geleidelijk in en merken we dus niet altijd op.

Als ouderdomskwalen tijdig gevonden worden dan zijn de behandelkansen aanzienlijk groter. In een vroeg stadium zijn er vaak meer mogelijkheden om te behandelen met betere resultaten. Let daarom goed op de volgende symptomen:

Indien u één van bovenstaande symptomen ziet bij uw huisdier is dit zeker reden voor een bezoek aan uw dierenarts.

Al jarenlang besteden wij in de maanden oktober en/of november extra aandacht aan senior huisdieren. Hierbij bieden we een pakket aan waarbij we een volledige check-up doen: Een consult, een bloed- en urine onderzoek en bij katten een bloeddrukmeting. Bij katten komt een verhoogde bloeddruk namelijk zeer regelmatig voor. De oorzaak voor een hoge bloeddruk is vaak een ouderdomsziekte en als katten (te) lang rondlopen met een hoge bloeddruk kan dit ernstige gevolgen hebben zoals blindheid, bloedingen en hartfalen.

Al met al voldoende redenen om zo af en toe ook preventief onderzoek te doen. Hoe eerder er wordt ingegrepen, des te groter de kansen voor het dier!