013 528 35 35
 Diersoorten
 Nieuws
 Over ons
 Contact
Home / Nieuws / Column / Lentekriebels bij katten

Lentekriebels bij katten

 

Door Martin van der Weele

Nu het voorjaar weer is aangebroken krijgen ook onze huisdieren weer lentekriebels. Een poesje van zes maanden oud wordt aangeboden met een klein beetje bloedverlies via de urine. Op de praktijk blijkt al snel dat er iets anders aan de hand is dan bijvoorbeeld een blaasontsteking, waar vaak aan gedacht wordt bij bloederige urine. Het poesje kwam al buiten en kreeg toch wel een erg dikke buik. Met de echo zagen we een zwangerschap.

Niet gesteriliseerde en/of gecastreerde poezen en katers buiten op straat laten rondlopen leidt niet alleen tot ongewenste zwangerschappen bij uw poes, maar heeft ook invloed op het aantal zwerfkatten in Nederland. Volgens de rijksoverheid lopen de schattingen van het aantal zwerfkatten in Nederland sterk uiteen. De grote aantallen katten waarvan de eigenaar onbekend is, leiden tot zo’n 4,8 miljoen euro per jaar aan opvangkosten voor gemeenten.

Om het aantal zwerfkatten en dus de kosten rondom zwerfkatten terug te dringen is het van belang het aantal zwerfkatten tegen te gaan. Ook is het niet gewenst dat zulke jonge poesjes al drachtig worden. Dus ook vanuit het oogpunt dierenwelzijn is het van belang dat katten eerst gesteriliseerd of gecastreerd worden voordat ze naar buiten gaan.

Het steriliseren en/of castreren van uw kat is een relatief eenvoudige ingreep en kan al vanaf zes maanden leeftijd. Als alles vlot verloopt kunnen ze dezelfde dag weer naar huis en meestal is er ook geen aanvullende pijnstilling meer nodig thuis. Vraag uw dierenarts voor meer informatie.