013 528 35 35
Elk dier z'n eigen arts
 Home
 Team DCO
 Diersoorten
 Nieuws
 Contact
 Locaties
 Vacatures
Home / Nieuws / Nieuwsbrief / Nieuwsbrief najaar 2021

Nieuwsbrief najaar 2021

Wind, regen en kou; de herfst is volop aan de gang. Wij hebben de laatste maanden niet stilgezeten en praten u graag bij!

 

Nieuwe regels identificatie en registratie honden

Vanaf 1 november as verandert er het één en ander op het gebied van de identificatie en registratie van honden in Nederland.

De belangrijkste veranderingen voor (aankomend) hondeneigenaren op een rijtje:

NB: Portaal is de nieuwe benaming voor de huidige databanken waar chipnummers en gegevens van de eigenaren geregistreerd worden.

Een uitgebreid overzicht van de nieuwe regels vindt u op www.rvo.nl/hond-kopen

Of bekijk het volgende informatie filmpje: https://youtu.be/gCm5gLMWQ1Y

 

 

Coronamaatregelen vanaf 6 november

Ivm de door overheid aangekondigde maatregelen geldt voor onze praktijken vanaf zaterdag 6 november het volgende:

* Als u coronagerelateerde klachten heeft, kom dan niet naar de praktijk.

* Draag op al onze locaties een mondkapje, zowel in de wachtkamer als in de spreekkamer.

* Houdt in de praktijk minimaal 1.5 meter afstand van ons personeel en andere aanwezige klanten.

* We werken uitsluitend op afspraak.

Drukte aan de telefoon

Zoals u misschien heeft gemerkt is het soms drukker aan de telefoon dan u van ons gewend bent. Met onderstaande opties bent u wellicht al geholpen:

Laparoscopisch steriliseren

Wist u dat we sinds april 2021 honden ook door middel van een kijkoperatie kunnen steriliseren (eierstokken verwijderen)? Voordelen hiervan zijn nog kleinere operatiewondjes en dus een sneller herstel en daarnaast een duidelijk overzicht van de buik tijdens de ingreep waarbij we ook minder spanning op de eierstokken hoeven te zetten. Deze operatie voeren we uit bij teven zwaarder dan 15 kg lichaamsgewicht.

Actiemaand november

November staat bij ons in het teken van de senior. Katten ouder dan 11 jaar en honden ouder dan 8 jaar zijn “officieel” senioren. Ouderdom is geen ziekte, maar kan wel gepaard gaan met kwaaltjes en onderliggende ziekten. Deze aandoeningen zijn niet of pas in een laat stadium zichtbaar aan de buitenkant van uw huisdier. Vroegtijdig ontdekken van deze ziekten zodat uw hond of kat op tijd behandeld kan worden is zeer belangrijk om onnodig lijden te voorkomen.

Verschijnselen passend bij dit ouder worden zijn onder andere sloomheid, wat stijfheid, afvallen en minder eetlust. Veel onderliggende aandoeningen die hier bij passen kunnen in een vroeg stadium goed behandeld worden, zodat uw hond of kat langer EN gezonder kan leven.

Ouderdomsaandoeningen:

Gedurende de gehele maand November bieden wij een seniorenscreening aan voor het actietarief van €135. 
Bij deze screening is inbegrepen;

De uitslagen van deze onderzoeken geven een goed beeld van de gezondheidsstatus van uw huisdier. Wij kunnen u hierbij dan adviseren over een gerichte behandeling, voeding en een eventuele aanpassing in de levenswijze. 

 

Wintermaanden

Wij merken in de praktijk dat juist in de wintermaanden veel honden en katten last hebben van jeukklachten. Dit wordt in veel gevallen veroorzaakt door vlooien. Vlooieneitjes bevinden zich namelijk in huis en ontwikkelen zich boven een bepaalde temperatuur (dus wanneer de verwarming of open haard aan gezet wordt). Dat zijn vaak de momenten dat eigenaren de vlooienbehandeling juist hebben stopgezet. Een vlooienplaag ligt dan op de loer en kan bij dieren met een allergie ook tot heftige huidreacties leiden. Advies is dan ook om juist in de wintermaanden adequaat tegen vlooien te behandelen. Wij hebben meerdere middelen op de plank (pipet, tablet en halsband), dus informeert u aan de balie wat het beste bij uw huisdier en thuissituatie past.

Vuurwerkangst

Elk jaar worden honden en katten tijdens oud en nieuw met enorme knallen en andere enge geluiden geconfronteerd vanwege het vuurwerk. Wat we weten is dat ongeveer 40-70% van de honden een geluidsovergevoeligheid heeft. Ook katten kunnen hier aan lijden. Om deze angst of overgevoeligheid tegen te gaan raden wij u aan om minimaal twee weken voor de jaarwisseling te beginnen met rustgevende supplementen. Voor medicatie of nadere informatie rondom dit onderwerp kunt u altijd contact met ons opnemen of een afspraak inplannen.