013 528 35 35
Elk dier z'n eigen arts
 Home
 Team DCO
 Diersoorten
 Nieuws
 Contact
 Locaties
 Vacatures
Home / Nieuws / Nieuwsbrief / COLUMN

COLUMN

DIERENWELZIJN

Door Martin van der Weele

Zomerperikelen

De zomer is in volle gang. Eerder heb ik u verteld over de gevaren van oververhitting bij onze huisdieren. Deze keer vertel ik u graag meer over een ander gevaar wat in de zomer op de loer ligt: namelijk grasaren.

In de lente en zomer staat alles weer prachtig in bloei. Dit betekent helaas ook dat er weer volop grasaren zijn. Wanneer gras niet gemaaid wordt groeit er aan elk uiteinde een trosje zaden: grasaren. Grasaren zijn vervelende, pluimvormige zaden. We zien deze grasaren vooral in wild gras, in tuinen, op velden en in bermen waar niet gemaaid wordt.

Grasaren worden ook wel kruipers genoemd; tijdens een wandeling kruipen ze zomaar in je sokken. Bij honden en katten blijven ze gemakkelijk in de vacht of tussen de tenen hangen. Door hun scherpe punt dringen ze gemakkelijk het lichaam binnen. De grasaar heeft weerhaakjes waardoor hij maar één kant op kan kruipen, en dat is het lichaam in. Wanneer de grasaar is binnen gedrongen, beschouwt het lichaam dit als 'vreemd'. Het lichaam reageert dan vaak met een ontstekingsreactie. Dit houdt in dat er roodheid, pijn, zwelling en soms koorts kan optreden. Vaak beginnen de klachten acuut.

Symptomen kunnen zeer uiteenlopen. Afhankelijk van waar de grasaar binnen is gedrongen, zijn de volgende symptomen zichtbaar:

  • In het oor: (hevig) schudden met de kop, krabben en piepen.
  • In de keel: hoesten, kokhalzen.
  • In het oog: knijpen met een oog, roodheid, oogontsteking.
  • In de neus: hevig proesten en niezen.
  • In de poot of tussen de tenen: mank lopen, bijten en likken tussen de tenen.
  • In de huid: een rode verdikking, pijn, veelvuldig likken.

Ze zijn moeilijk te zien, zeker wanneer ze al (gedeeltelijk) binnen gedrongen zijn. Problemen met grasaren zijn helaas niet altijd te voorkomen, maar het is zeker verstandig om uw dier na elke wandeling goed te controleren op deze plekken. Zeker wanneer uw hond een lange of halflange vacht heeft en hij of zij door het hoge gras heeft gelopen! Dit geldt natuurlijk ook voor katten die buiten komen.

Vermoedt u dat uw huisdier last heeft van een grasaar? Neem dan altijd contact met ons op!