013 528 35 35
Elk dier z'n eigen arts
 Home
 Team DCO
 Diersoorten
 Nieuws
 Contact
 Locaties
 Vacatures en stage
Home / Diersoorten / Herkauwers / Schapen / Nieuwsbrieven / Uitbraak blauwtong en besmettingen myiasis

Uitbraak blauwtong en besmettingen myiasis

Inhoud:

# Blauwtong besmetting in Nederland

# Risicotijd voor Myiasis

 

Uitbraak blauwtong (BTV)

Dinsdag 5 september 2023 is het blauwtongvirus vastgesteld op 4 schapenbedrijven in het midden van Nederland. Dieren kunnen elkaar niet onderling besmetten, blauwtong is een virus dat wordt overgedragen door knutten (mugjes). Ook is de ziekte niet overdraagbaar naar mensen (geen zoönose).

Blauwtong geeft voornamelijk klinische symptomen bij schapen, maar alle herkauwers en camelide-achtigen zijn er gevoelig voor. De ziekte uit zich onder andere door: hoge koorts, letsels in de mondholte, speekselen en neusuitvloei, bolle rug en pijnlijk lopen. Als u dieren hebt met verschijnselen die mogelijk duiden op blauwtong, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

b59c8d8d-492a-e0fa-5a92-d279f2df67ab.jpg

Het blauwtongvirus kent minstens 27 subtypes, die allemaal onder dezelfde naam vallen. Veel van jullie zullen de vorige uitbraak in 2006 nog herinneren, toen hadden we te maken met een BTV-8. Tegen BTV-8 zijn ondertussen effectieve vaccins ontwikkeld. Inmiddels is er bekend dat we met de huidige uitbraak te maken hebben met BTV-3. Dit type is vermoedelijk overgekomen uit Sardinië en hiervoor zijn er nog geen vaccins beschikbaar. Dit type virus zal zich vermoedelijk wel hetzelfde gaan gedragen als BTV-8 wanneer we het hebben over verspreiding en gezondheidsklachten.

Wat te doen ter preventie? Er moet voorkomen worden dat knutten de dieren kunnen prikken.

U mag ons altijd bellen voor overleg of meer informatie. De Gezondheidsdienst voor Dieren houdt ook een actueel dossier over het verloop van de blauwtongbesmettingen bij: https://www.gddiergezondheid.nl/blauwtong

 

Myiasis

We zijn allemaal heel blij met de zomerse temperaturen na de nattere periode. Voor de schapen brengt dit echter ook een probleem met zich mee. De laatste weken zijn we geconsulteerd voor heel wat schapen die last hebben van maden, ofwel myiasis.

Myiasis wordt veroorzaakt door de larven van de groene vleesvlieg. Deze vliegen leggen hun eitjes graag op vochtige en vuile plekken. Dieren met een dikke vacht of vuile vacht door diarree zijn vaak slachtoffer. Een infectie kan zeer snel uit de hand lopen. Binnen enkele uren tot een dag is er verschil in gedrag van de schapen zichtbaar. De maden doorboren de huid en voeden zich met wondvocht en onderliggend weefsel. Dit is een pijnlijk proces en de schapen zullen vaak stoppen met eten en zich afzonderen. Niet zelden is een dier al ver opgegeten voordat de oorzaak wordt ontdekt.

b3351947-bdab-78dd-4c88-42327cfaba81.jpg

Wat kunt u hier tegen doen? 
Het beste is om de dieren preventief behandelen met Butox, Deltanil of Clik.
Daarnaast is het belangrijk om een dier snel te behandelen indien u deze verdenkt van myiasis. Bel gerust voor advies om dit het meest effectief te doen.